Tän tekstin aloittaminen on vaikeaa. Vaikeampaa kuin luoksetulon opettaminen riistaveriselle mäyräkoiralle joka on jo haistanut sorkkaeläimen. Tän sivuston piti olla kaunis, kannustava ja täynnä iloa. Mutta koska haluan kasvattajana olla rehellinen ja avoin, niin julkaisen myös sen toisen puolen: elämässä on tapahtumia joille myö ei mahdeta mitään. Niiden on annettava tulla ja niistä on otettava opiksi, mutta niihin ei saa jäädä vellomaan. Muuten jää kokematta monta hyvää asiaa ja elämä laimenee.
Ennen joulua Lyylin emäntä Mervi kertoi että Lyyli ontuu. Yhdessä pohdittiin että Lyyli oli luultavasti liukastunut jäisellä metsäpolulla tai täräyttänyt jalkansa hypätessään sohvalta alas. Ontumista oli kuitenkin silloin tällöin, mutta se helpottui aina. Helmikuun alussa Lyyli vietiin tutkimuksiin. Ontumisen syyksi paljastui kyynärnivelen inkongruenssi. WHAAT??
Kyynärluu ja värttinäluu kasvavat normaalisti samaan tahtiin, jolloin näiden luiden nivelpinnat ovat samalla tasolla kyynärnivelessä ja paine jakautuu tasaisesti molempien luiden nivelpinnoille. Joskus kyynär- ja värttinäluu kasvavat eri tahtiin ja tällöin kyynärnivelen osiin kohdistuu epänormaali painorasitus. Tämä tekijä, kyynärnivelen inkongruenssi aiheuttaa tai pahentaa nivelten kasvuhäiriöiden muotoja. Yleensä tämä tilanne vaatii kirurgisen hoidon: kyynärluu katkaistaan, jolloin kyynär- ja värttinäluun nivelpinnat pääsevät asettumaan samalle tasolle.
Kyynärdysplasia eli kyynärnivelen kasvuhäiriö on yleinen kehityshäiriö koirilla. Sen
on todettu olevan perinnöllinen, mutta kyynärdysplasian kehittymiseen vaikuttavat
myös ympäristötekijät kuten ruokavalio ja traumaperäiset syyt. Kyynärdysplasiaa esiintyy Orthopedic Foundation for Animals -yhdistyksen (OFA)
kyynärdysplasiatietokannan mukaan ainakin 78 rodulla. Yleisesti kyynärdysplasiaa
todetaan suurilla ja keskikokoisilla roduilla, mutta pienistä koirista myös
kondrodystrofisilla roduilla. Kaikki
olemassa olevat vastustusohjelmat on tehty normaalirakenteisille koirille, eikä
kondrodytrofisille roduille ole vielä omaa protokollaa. Helsingin eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa on juuri (1/2017) alkanut Eturaajojen rakenne ja sen vaikutus liikkeisiin -tutkimus. Tutkimusta on tehty 2015-2016 glen of imaalinterriereillä ja skyenterriereillä, joille on rodunomaista kiertynyt etujalan rakenne. Suorajalkaisia kondrodystrofisia koiria edustamaan on valittu normaalikokoinen mäyräkoira. Tutkimukseen valitaan 10 normaalikokoista mäyräkoiraa joka karvanlaadusta. Fasun kaksi siskoa osallistuu tutkimukseen. Respect!
Kun kuulin tästä sanahirviöstä eli inkongruenssista aukaisin tietenkin ensimmäisenä netin ja googletin. Melko pian törmäsin Primatax-kennelin kotisivuun: Jekun tarina antoi tiedon siitä että kaikki voi mennä hyvin. Koira voi elää täysin normaalia elämää leikkauksen ja toipumisen jälkeen. Liikkua normaalisti, pärjätä näyttelyissä, mejäillä ja olla kumppanina ihmiselle. :)
Jos jaksoit lukea näin pitkälle, niin voin ilokseni kertoa että Lyylin toinen jalka on leikattu ja toipuminen on hyvässä mallissa! Toinen jalka leikataan noin kuukauden sisällä jos toipuminen on edennyt odotetulla tavalla.
Kaikkea hyvää Lyylille! Toivottavasti jalat paranevat ja elämä voi jatkua.
VastaaPoistaKun Lucy sai mäyräkoirahalvauksen viime kesänä, sitä mietti synkimmällä hetkellä, ettei olisi pitänyt ottaa koko koiraa alunperinkään, mutta sitten muisti, mitä kaikkea ihanaa oli kuitenkin ehditty jo siihen asti yhdessä kokea ja tehdä, ja olisi vielä kamalampaa, jos niitä kaikkia iloisia asioita ei olisi koskaan tapahtunut! Onneksi Lucy on kuntoutunut hyvin ja välillä meinaa koko halvausmörön jo unohtaakin. :)
Voimia!
Kiitos! Juuri näin miekin ajattelen. Vaikka elämässä sattuu ja tapahtuu -joskus tosi ikäviäkin asioita, niin aina on se toinenkin puoli. Kumppanuus, rakkaus, yhteiset kokemukset. Ois tää elämä aika tyhjää ilman näitä karvakavereita. Kun osaiskin elää ymmärtäen että meillä on vain tämä hetki: ei takertuis menneeseen eikä murehtis huomista. Just nyt on hyvä hetki :)
VastaaPoistaRapsutukset Lucylle ja Ronille!