maanantai 21. elokuuta 2017

VAHIngosta viisastuneena PIKAisesti MEJÄilemään

Meillä on koeteltu koiria ja emäntää viimeviikolla ihan urakalla. Tämän lauman kaikki koirat ovat osallistuneet kokeisiin: Anna ja Fasu vahingoittuneen hirvieläimen jäljestämiskokeeseen eli VAHI:in, Doris pienoismäyräkoirien käyttötaipumuskokeeseen eli PIKA:an ja Domino metsästyskoirien jäljestämiskokeeseen eli MEJÄ:än. Olen itse ohjannut kaikki koirat ja voin vain todeta kesäloman tulleen tarpeeseen.. Arki pyörittää samaa rataa päivästä toiseen: töitä, koirien lenkitystä, ruuanlaittoa, järjestötoimintaa, kuorolaulua.. Ihanaa arkea, en moiti! Vaan totean että arki on niin kiireistä että tarvitaan lomaa rutineista jotta ehtii 'harrastamaan oikeasti' ja tehdä sitä mistä nauttii.

VAHI kokeeseen ilmoitin Fasun sekä Annan. Anna lähti kokeeseen vähän kuin seuraneidiksi. Tiesin että koira osaa jäljestää, mutta viimekesän epäonnistunut VAHI-koe kummitteli apinana olkapäällä. Ekana metsään Fasu: loistavaa jäljestystä viimeiselle kulmalle, mutta siellä tuore riista viekoitteli riistaviettistä koiraa niin että oikea jälki ei enää löytynyt ja aika tuli vastaan. Matkalla neljä kapulaa viidestä löytyi ja eteneminen oli reipasta. Ilman lähistöllä liikkuneita hirviä ja miun huonoa osaamista palauttaa koira annettuun tehtävään, olisi Fasu suorittanut kokeen hyväksytysti. Sorkalle oli matkaa enää vaivaiset 150 metriä mutta kun en itse osaa sitä verijälkeä haistella, niin sorkka jäi löytymättä.

"Fasu lähtee etsimään jälkeä hakuruudusta, löytää ja osoittaa sen selvästi ja ohjaajan ilmoituksesta lähdemme metsään. Ensimmäinen kapula löytyy vaivatta. Aika rientää nopeasti eikä jäljestysparia kuulu. Aika täyttyy ja riista pyörittää siinä määrin että tekojälki unohtuu viimeisen kulman jälkeen. Neljä kapulaa kyllä löytyy, mutta ei kaatoa. Joten suoritus on tänään hylätty".

Pettymys oli aikamoinen, mutta koska epäonnistuminen tuli riistasta eikä esim haluttomuudesta / kyvyttömyydestä selvittää jälkeä, niin toipuminen oli helppoa. Fasulle lisää kokemusta ja vuosia: sitten myös pitkät VAHI-jäljet onnistuvat!

Seuraavana vuoroon Anna. Yö alkoi jo laskeutua kun Anna aloitti jäljestyksen tyylilleen uskollisena, kiljuen ja höseltäen: kimpoillen narun päässä sinne-tänne. Anna aloittaa aina noin, se käy niin kuumana että energia hajoaa helposti sijaistoimintoihin. Matkaan kuitenkin päästiin ja Anna kulki kuin juna päästyään tositoimiin jäljelle. Varmaa ja tarkkaa työskentelyä loppuun asti.

"Nopeatempoisesti hakuruutu tutkitaan ja oikea jälki myös löydetään. Ensimmäisen kapulan ohittaa vierestä. Itse jälkeä Anna menee kuin unelma. Varmaa työtä alusta kaadolle. Neljä kapulaa ja sorkka löytyy ja aikaa käytetään vain 37 min. Olipa hienoa katseltavaa ja ohjaajan liikutuksen tila oli onnentäyteinen. Tänään siis varma, upea ja hyväksyttävä tulos".

Anna oli nyt suorittanut sen mitä ei yksikään toinen pitkäkarvainen pienoismäyräkoira ollut vielä suorittanut: VAHI1.  Ajattelin että tämä riittää meille, mutta vielä jäi jokin kaihertamaan.. Mites toinen VAHI1? Ja sitten vielä HIRV-J? --> Käyttövalioksi? Ensimmäisenä suomessa? Ensi talvena Anna siirtyy veteraaniksi eli täyttää 8 vuotta. Onko ensi vuonna jo liian myöhäistä? Myös tuomari kannusti tulemaan uudestaan joten.. Yksi päivä lepoa ja sitten matkaan. Ajattelin että Fasulla on vielä aikaa, nuori koira kun on, joten jälki tehtiin pelkästään Annalle.

"Hakuruutua tutkitaan leveydeltään juuri sen verran kuin tarvitaankin: jälki siis löytyy vaivatta. Ensimmäiselle tamppaukselle jäljestetään erittäin hyvin ja kapulakin napataan mukaan. Hämäränhyssy laskeutuu metsän ylle, eikä jäljestysparia näy. Tänään haluttiin käyttää melkein koko aika metsässä kun jäljestäminen on niin kivaa. Kaadolta vastaan tulee onnentunteesta pakahtuva nainen koska neljä kapulaa ja sorkka löydettiin. Tänään on helppoa antaa hyväksyttävä tulos".

VAHI-jälki on pitkä, jopa kaksi kilometriä eikä sitä merkitä millään tavalla. Metsässä ollaan koiran kanssa kahdestaan joten yhteistyön on oltava saumatonta. Jäljellä on neljä kulmaa joista kaksi on katkokulmaa. Makauksia on viisi: tampattuja alueita joilla on pieni kapula. Voin kertoa että jos koira ei kapulaa merkkaa, niin sitä ei metsästä löydä! Viidestä kapulasta on löydettävä kaksi. Myös kaato on löydettävä ja jälki on suoritettava tunnin aikana. Tuomarilla meni jäljen tekemiseen tunti (toki sitä piti suunnistaa ja pohtia) ja pieni-maavaraisen kääpiömäyräkoiran piti kulkea samassa ajassa.. Ja kulki. -Respect-
Sorkka löytyi! 17.8.2017

4 kommenttia:

  1. Onnea tuloksista! Ja Fasulle onnea sitten tuleviin koitoksiin! :)
    Mietinkin, että olisi pitänyt kysyä siulta tästä VAHI-kokeesta, mutta unohdin viikonloppuna. Kiva, että olit kirjoittanut siitä. Tällainen jäljestyspöhkö kun nykyisin on, niin tämä VAHIkin on mielessä käynyt. En vain tiennyt, kuinka se toteutetaan. Että ampuuko joku tahallaan huti ja sitten katsotaan, löytyykö eläin. :D Ehkäpä Ronin kanssa vielä jonakin päivänä... :)

    VastaaPoista
  2. Ihanasti sanottu: jäljestyspöhkö :) Kun tykkää liikkua metsässä koirien kanssa ja kokeista saa vielä sen pienen 'twistin' tekemiseen niin onhan tää kivaa. VAHI on avoin kaikille kennelliiton alaisille roduille, mutta nyt rajoitteet ovatkin ohjaajalle: metsästystutkinto pitää olla suoritettuna ja riistanhoitomaksu maksettuna. Ampumakoe pitää olla voimassa ja ampumakokeen saa tänäpäivänä suorittaa ainoastaan omalla aseella tai rinnakkaisluvalla. Itse tein töitä monta vuotta että sain kaikki kriteerit täytettyä. VAHI kokeessa ei ammuta, mutta osallistusoikeus tarkistetaan. PIKA kokeessa ammutaan jäljestyksen aikana ja MEJÄ kokeessa aamulla ennen maastoon menoa. VAHI kokeen voi suorittaa myös aidossa onnettomuustilanteessa, mutta koe ei saa viivästyttää / haitata kärsivän eläimen löytämistä. SRVA (suurriista virka-apu) toiminta on ollu miun tavoitteena lähes alusta asti. Ja nyt miulla on antaa viranomaiskäyttöön toimiva & pätevä koira :)
    Voi olla että Annan ulkonäkö (pieni maavara, rähjäinen turkki ja pentumainen käytös) saa aikaan naureskelua, mutta miun luotto tuohon koiraan on vahva! Ja ehkäpä myö päästään joskus ihan niihin aitoihin jäljestyksiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai tuota en tiennytkään, että ohjaajalle on kriteereitä. Sitten se ei ehkä olekaan ihan niin helposti saavutettavissa.

      Poista
    2. Ei helposti, mutta on kuitenkin. Tarvitaan tavoite, tahto, vähän onnea ja toimiva koira.

      Poista